Word wakker!

Vakantietijd. Niets moet, alles mag. Lekker de boel, de boel laten, indutten en ogen dichtdoen. Even afstand van alles.

Vakantie is het moment om afstand te nemen van het dagelijkse leven; het ‘moeten’. Even niet geregeerd worden door de klok, de agenda, je baas, de computer of school. Een paar weken in het jaar om niets te doen.

Er bestaat een oud gezegde ‘ledigheid is des duivels oor kussen’. Of ‘rust roest’.

Niets doen is blijkbaar niet zo heel gezond. Misschien is het juist de bedoeling van de vakantie om wakker te worden! Wakker worden, ogen opendoen en opstaan! In de vakantie? Ja!

De vakantietijd biedt geweldig perspectief om met God te wandelen, om met Hem te praten, om naar Hem te luisteren. Om stil te zijn bij Hem. En misschien klinkt voor jou dan wel de roep uit Jesaja 52:1,2 ‘Ontwaak, ontwaak! Schud het stof van u af, maak de ketenen om uw hals los’.

Neem de vakantie als een moment om eens naar binnen te kijken. Onderzoek je eigen hart. Wees eerlijk naar jezelf en naar God. Welke plek heeft Hij in jouw agenda? Welke plek mag Hij innemen? Ben je als vader of moeder nog een afspiegeling van Gods liefde naar je kinderen? Mag God je leiden en tot Zijn doel komen met jou. Is er nog tijd om in je kerkelijke gemeente een hand of voet te zijn? Heb je ooit wel eens de tijd genomen om echt te ontdekken wat je gaven en talenten zijn. Zodat je daarmee, de ander en God kunt dienen? Heb je nog wel plezier in je werk, of leef je op gespannen voet met collega’s of familie?

Het zou zomaar kunnen dat je merkt dat je eigenlijk gevangen zit, of dat je alleen maar aan het overleven bent. En dat je tijdens de vakantie energie aan het opdoen bent om straks weer verder te kunnen overleven. Dat is geen leven!

Luister eens goed of God je niet roept om wakker te worden. Om ketenen die jou gebonden houden aan misschien werk, relaties, verslavingen, gevoelens of verwachtingen los te maken. Om het stof van teleurstellingen, verdriet, afwijzingen of boosheid van je af te schudden. En om op te staan, en straks op weg te gaan in een hernieuwde relatie met God, met jezelf en met anderen. Met nieuwe passie, nieuwe ideeën om je gaven en talenten in te zetten. Misschien hoor je dan wel de woorden uit het lied ‘The anthem’ van Jesus Culture ‘wake up child, it is your time to shine, you were born for such a time as this’

Vakantie; een moment om God meer in jou te kunnen laten werken. Mag Hij dat doen?