wat is een eetstoornis
Op internet is er voldoende informatie te vinden over wat een eetstoornis is. Maar ik denk dat er vaak helemaal geen uitleg of verklaring van internet nodig is, wanneer je goed luistert naar wat je binnen in jou hoort. Jij weet hoe je bezig bent met eten. Bijna dag en nacht. Als je opstaat is jouw eerste gedachte ik ga eten, wanneer, hoeveel, waar en wat. Of je denkt: ‘hoe kan ik er voor zorgen dat ik niet of zo weinig mogelijk eet en waar kan ik compenseren? Je haat jezelf dat je daar al direct aan denkt. Want dat is niet wat je wilt. Maar het lijkt wel of je moet!
Je zou een eetstoornis ook een eetprobleem kunnen noemen. ‘Normaal’ eten en van eten genieten kun je namelijk niet. Je hebt dus een probleem met eten. Je weet waarschijnlijk niet eens meer wat ‘normaal’ eten is. Je kunt je lichaam niet meer vertrouwen. Het geeft niet de signalen die jij nodig hebt. Je voelt niet wanneer je lijf honger heeft, of wanneer het genoeg heeft. Je hebt dus echt letterlijk een probleem met eten.
Hoewel je een probleem met eten hebt, gebruik ik liever het woord eetstoornis dan eetprobleem. Het klinkt misschien gevoelsmatig hetzelfde, maar ik vind ik dat er een verschil is. Een eetstoornis geeft letterlijk aan dat het je leven verstoort. Niet alleen je eetgedrag, maar eigenlijk alles.
Een eetstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je eet niet of zo weinig mogelijk. Waarbij je zelfs ook niets meer drinkt. Of je hebt eetbuien, waarna je gelijk gaat spugen, of je gebruikt laxeermiddelen zodat je het weer kwijt bent, en/of je sport obsessief.
Je gewicht kan daarbij heel ‘normaal’ zijn. Maar je kunt ook de behoefte hebben om voortdurend te eten met daarbij eetbuien: alles eten wat je kunt vinden. Het gevolg daarvan is dat je zwaarder en zwaarder wordt.
In de reguliere zorg voor mensen met een eetstoornis ligt de nadruk op eten, gewicht en op symptoombestrijding. Bij Eetclub 121 van Vrij om te leven gaat het niet direct om eten en gewicht, maar om het ontdekken van de reden waarom je een vastzit in een eetstoornis. Wanneer je hart en je innerlijke wonden kunnen gaan genezen zul je merken dat je de eetstoornis als overlevingsmechanisme kunt loslaten. Je hebt eten niet meer nodig om je gevoel ‘weg te werken’ of te onderdrukken. Wanneer jouw hart geheeld is zul je op een gezonde manier met eten om kunnen gaan en steeds meer in vrede met jezelf kunnen leven.