VITAAL EN VEERKRACHTIG

Geroepen om te leven wil mensen helpen om in vrijheid te gaan leven door herstel van hart en denken. Herstel van binnen dus om, zonder innerlijke belemmering beter voor je buitenkant, je lichaam, te kunnen zorgen. Dat wil niet zeggen dat Geroepen om te leven geen aandacht heeft voor je lichaam, voor voeding en gezond eetgedrag. Zeker wel! Geroepen om te leven staat voor zorg voor het ‘totaalplaatje, en dus ook voor je lichaam. Gezonde, uitgebalanceerde voeding, (goed)water drinken, bewegen, slapen en een leven van regelmaat zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen. De nadruk ligt daarbij op vitaliteit en veerkracht en niet op kilo’s, calorieën en zeker niet op diëten. Vitaliteit heeft alles te maken met balans en evenwicht. Er is balans – zo je wilt vrede – tussen binnen en buiten en een gezonde innerlijke drive om te groeien, te bloeien en te stralen. Om steeds meer te worden zoals God jou bedoeld heeft.

In het woord vitaliteit zit het woord het woord vita, een Latijns woord dat ‘leven’ betekent. Je zou vitaliteit een soort levenskracht kunnen noemen. Met een beetje fantasie hoor je in het woord vitaliteit ook het woord ‘fit.’ Je hebt kracht, je bent fit en veerkrachtig om je leven te kunnen leven en het vorm te kunnen geven. Je kunt opstaan als je bent gestruikeld, je kunt je herpakken en doorgaan als het tegenzit en je kunt mee bewegen als er verandering of beweging nodig is. Vitale mensen zijn gezonde mensen. Wat niet wil zeggen dat er geen ziekte of zwakte is. Gezondheid wordt door de World Health Organisation gedefinieerd als ‘een toestand van volledig lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of invaliditeit (2001). 

vitaal door water

Om lichamelijk, mentaal en emotioneel vitaal en gezond te zijn is het drinken van genoeg en goed water buitengewoon belangrijk. Water is een eerste vereiste voor leven. Zonder water geen leven. Geloof het of niet, water is de belangrijkste bron van energie; het is de ‘kasstroom’ van het lichaam, zegt dr. F. Batmanghelidj in zijn boek ‘Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven.’

Geroepen om te leven wil benadrukken dat water drinken belangrijk is voor je gezondheid. Het hoort bij een gezonde levensstijl en houdt je vitaal en veerkrachtig (Houd het beeld van een verlepte plant maar voor ogen). Water is iets anders dan koffie, thee, sappen, alcohol, melk en frisdranken. Klik hier om meer te lezen over het belang van goed, basisch, water en hoe je heel eenvoudig kraanwater nog gezonder kunt maken!

Naast water en goede voeding worden vitaliteit en veerkracht ook op andere manieren bevorderd. Lees en klik door voor meer informatie. 

helen door creativiteit

Door creatief bezig te zijn help je jezelf om ‘uit je hoofd’ te raken. De energie en onrust die je in je hoofd ervaart kun je via je handen laten wegvloeien door met je handen bezig te zijn. Creativiteit helpt je om aandacht te geven aan wat er leeft in je hart. Door te schilderen, te tekenen, te boetseren, steen of hout te bewerken of een collage te maken kun je soms veel beter uiting geven aan wat er in je leeft dan door woorden. Soms ontbreken gewoon de woorden om uitdrukking te geven aan gevoelens en gedachten en helpen beelden en plaatjes veel beter.

Geroepen om te leven biedt je de ruimte om creativiteit in te zetten als onderdeel van de therapie en begeleiding of als manier van verwerken. Daarnaast geeft Geroepen om te leven regelmatig creatieve workshops onder begeleiding van een zeer ervaren en kundig schilder. Wil je meer weten over de workshops of hoe je creativiteit kunt inzetten als manier van verwerken klik hier

vrij door aanbiddingsdansen

Uiteraard hoort bewegen en sporten bij een gezond leefpatroon. Bewegen is belangrijk om fysiek fit en in conditie te blijven. Maar bewegen en sporten kan iets obsessiefs worden of is juist niet haalbaar voor mensen met een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis zijn bij uitstek onzeker over hun lichaam en willen het liefst niet met hun lichaam geconfronteerd worden. Geroepen om te leven wil mensen leren dat hun lichaam een geschenk is van God en een instrument om Zijn liefde te beantwoorden en Zijn liefde uit te delen. (1 Korinthe 6:19,20).

Geroepen om te leven biedt daarom aanbiddingsdansworkshops aan onder leiding van een danscoach. Het is spannend om te gaan dansen, om ‘lichaamswerk’ te doen. Maar aanbiddingsdansen is een prachtige manier om je lichaam en gedachten en gevoelens omtrent je lichaam los te laten en je met je lichaam op God te richten. Wil je meer weten over aanbiddend dansen en dansend aanbidden klik hier

Verbinden door massage en geurige oliën

Massages, je laten masseren, is een ultieme manier om jezelf met je lichaam te verbinden. Zeker wanneer daar zachte en geurige oliën voor gebruikt worden.
Wanneer je moeite hebt met het accepteren van je lichaam is een aanraking/aangeraakt worden heel ingewikkeld. Je wil waarschijnlijk niet geconfronteerd worden met je lichaam en je wijst het af. Een professionele masseur heeft geen oordeel en wil door het masseren jou helpen te ontspannen en je te laten ervaren hoe helend aanraken kan zijn. In een proces van heling is een massage een buitengewoon doeltreffende manier om dichter bij je gevoelens te komen. Een massage is een weg van buiten naar binnen om blokkades in je systeem op te heffen waardoor het beter kan gaan ‘stromen’ in je en gevoelens voelbaar kunnen worden. Masseren is een zachte (maar ook best spannende) manier om weer liefde voor je lichaam te krijgen.

Geuren zijn heel belangrijk voor ons. Geuren roepen allerlei herinneringen en associaties op. Door bij de massage zachte geurige oliën te gebruiken wordt je nog meer geholpen om te ontspannen of om bij je gevoelens te komen.

Geroepen om te leven raadt je aan om je met enige regelmaat door een professional te laten masseren, zeker in je herstelproces. Klik hier voor meer informatie en namen van christelijke masseurs.