Van Harte vergeven II

Van harte vergeven? Ja!
Moeilijk: ja!
Noodzakelijk: ja!
Waarom: om vrij te zijn en genezen te worden.
Maar de pijn dan: deel het met Jezus, geef het aan God keer op keer.
Een tweede blog over vergeven. Zo’n belangrijk onderwerp dus dat er meerdere blogs aan te wijten zijn. In mijn vorige blog over vergeven sprak ik over een opdracht tot vergeven en het vergeven als gevolg van Gods liefde voor ons. In die lijn wil ik verder gaan maar dan ‘vergeven als onderdeel van je wil’. Hoe moeilijk is het om iets te doen wat je niet wilt? Hoe moeilijk is het om iets te willen wat je niet wilt? Dat kan toch eigenlijk niet? En toch vraagt God om te vergeven, soms tegen je wil in. Hoe? Door  onze gevoelens opzij te zetten en met ons hoofd een besluit te nemen. Een besluit te nemen waarmee we God eren en niet onszelf. Au! Laat ik eerlijk zijn, ik vind mijn eer en mijn recht erg belangrijk. Hoe graag wil ik niet gezien en gekend zijn of worden? Maar God vraagt iets anders: ‘mag IK door jou gezien worden?’ Niet ik maar God. Is dat niet wat er in de Bijbel staat? Minder van mijzelf, en meer van God. Joh.3:30 ‘Hij moet meer worden, ik echter minder’.  Dat houdt in overgave en loslaten. Mijzelf overgeven aan God en mijn recht, mijn eer loslaten. God zorgt voor mijn eer, op Zijn tijd. Misschien wel niet in dit leven, maar Hij zal het doen!
Vergeven heeft dan alles te maken met dienen. Ik dien niet mijn eigen recht of eer, maar ik dien de ander. Ik zie de ander met Jezus’ ogen en ik wil hem of haar dienen door te vergeven. Ik zie de omstandigheden, ik zie de wereld van de ander en mijn hart verzacht door Gods liefde voor mij en daardoor voor de ander.
Bij het schrijven van dit blog moest ik denken aan een lied van Don Francisco. (Bij de wat ouderen onder ons vast bekend van o.a. ‘He’s alive’). Dat lied gaat over de liefde. Hoe liefde uiteindelijk niet meer met gevoel te maken heeft maar met de wil om lief te hebben. Lief hebben omdat je het hebt beloofd, liefhebben omdat God ons lief heeft en uit liefde voor ons Zijn Zoon liet offeren.
Hier gaat het om een balans tussen hart, hoofd en het vertrouwen dat Gods liefde meer is dan ons vermogen om lief te hebben en wij daardoor voldoende liefde ontvangen om lief te hebben. Maar ook met strijd. Liefhebben gaat niet vanzelf. Vergeven gaat niet vanzelf. Er is één iemand die er pertinent op uit is om de liefde om zeep te helpen; en dat is de duivel. Liefde is voor hem een vloek. Vergeven is voor hem een vloek. Want met vergeven laat je de aanklacht tegen de ander los. Er is er maar één die de aanklacht tegen ons in stand wil houden. Naar wie luister je? Wie geloof je? Waar kies je voor. Gods genezende liefde of de leugenachtige aanklacht van de duivel?
Liefde heeft alles te maken met vergeven. Als je niet lief hebt, kun je ook niet vergeven. Wil jij vergeven?
Love is not a feeling
So you say you can’t take it, the price is too high
The feelings have gone it seems the river’s run dry
You could never imagine it could turn out so rough
You given, given, given, still it’s never enough
Your emotions have vanished that once held the thrill
You wonder if love could be alive in you still
But that ring on your finger, was put there to say
You’ll never forget the words you promised that day
————-
Chorus:
Jesus didn’t die for you because it was fun
He hung there for love because it had to be done
And despite of the anguish, his word was fulfilled
Love is not a feeling it’s an act of your will
Love is not a feeling it’s an act of your will
————-
Now I wouldn’t try to tell you that it’s easy to stand
When Satan’s throwing everything that’s at his command
But Jesus is faithful, his promise is true
And the things that he asks he gives the power to do
Chorus
Doorpraten of meer willen weten: