Van Harte vergeven (I)

Van harte vergeven? Ja!

Moeilijk: ja!

Noodzakelijk: ja!

Waarom: om vrij te zijn en genezen te worden.

Maar de pijn dan: deel het met Jezus, geef het aan God, keer op keer.

In een notendop staat in bovenstaande woorden de essentie van dit en komende  blogs. In verschillende afleveringen wil ik stil staan bij vergeven. Nu over van Harte vergeven.

Jezus leert ons dat we moeten vergeven. Waarom? Heel kort gezegd: omdat God vol liefde is en ons vergeeft. In Mattheus 5: 14 en 15 volgt na het gebed dat Jezus ons leerde: ‘want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven’. Daarmee is ook gelijk het gevolg van vergeving duidelijk: als wij niet vergeven, worden we ook niet vergeven. Als je dit zo leest kan hier heel nadrukkelijk de klemtoon liggen op MOETEN. Ik moet vergeven anders word ik ook zelf niet vergeven. Ja en nee.

Ja: omdat God zoveel van ons houdt vergeeft Hij ons alles en volledig. Hij geeft ons Zijn genade. Wie zijn wij, ben ik, om niet te vergeven als God mij zoveel meer vergeeft. In zoverre is het een opdracht. (Matth. 18: 23 – 35). En nee: wanneer Gods liefde en genade je hart vervult dan weet je wat het is om vrij te zijn. Om heel te zijn. Vasthouden aan pijn en niet vergeven maakt je hart donker en zwaar. Het maakt je verbitterd, vol wrok, het maakt een wrak van je. Dan is vergeven geen opdracht, maar een keuze.

Jezus roept ons op om van Harte te vergeven; Matt. 18:35. Als je vergeeft met je hart, vergeef je met je hele ‘ik’. Daarmee maak je jezelf los van het boze, het kwade, de zonde die de ander tegen jou (bewust of onbewust) heeft begaan. Met het uitspreken van vergeving over de ander, naar in ieder geval God en jezelf, komt er ruimte in je hart.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: wil ik werkelijk vrij zijn, wil ik werkelijk genezen en heel worden? Als dat zo is kijk dan eerlijk in je eigen hart. Wat ligt daar dat een ander je heeft aangedaan en dat jij nog steeds vast houdt. Dat wat je boos maakt, verdrietig maakt, teleurgesteld, verbitterd, angstig en vol ellende.

Ik durf te stellen dat wanneer je oprecht vergeeft, met heel je hart, je verandert, je geneest.

Moeilijk: ja. Onmogelijk: nee! Wanneer je samenwerkt met God is niets onmogelijk. Psalm 18:30: ‘met U storm ik af op een legerbende, met mijn God beklim ik de hoogste muur’.

Waar kies je voor?

Doorpraten?

Neem contact op: www.atelieralterego.nl