Je hart; een belangrijke graadmeter

Waarom is het zo belangrijk om te weten wat er in je hart leeft? Het antwoord staat in de Bijbel: “want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn”. Matt. 6:21
Dat wat voor jou het belangrijkste is, dáár gaat je hart naar uit.

Voor een ieder komt de vraag: wat is voor mij het belangrijkste, waar houd ik mij zo druk mee bezig? Waar gaat als eerste mijn energie en aandacht naar toe?
En ja, er gaat veel tijd zitten in je werk, in school en in je gezin. Dus daar gaat ongetwijfeld een groot deel van je hart naar uit! De vraag zit’m in dat ‘eerste’. Waar gaat mijn eerste aandacht en energie naar toe? Het is goed om daar zicht op te krijgen, want daar ligt ook je schat!

Het is niet altijd zomaar in een keer duidelijk wat als eerste je aandacht heeft, ook dat is in iedere levensfase weer wisselend. En het hoeft ook niet direct iets tastbaars te zijn. Over het algemeen gaat je hart uit naar levensbehoeften en dat wat je “gelukkig” maakt, maar soms juist naar dat wat je ongelukkig maakt. Een ieder begrijpt dat wanneer je hart uitgaat naar goede en blijde dingen je je ook blij en gelukkig voelt. Dus wanneer je hart uitgaat naar zorgen, teleurstellingen, pijn en verdriet voel je je ongelukkig. Je kunt er vervolgens van verzekerd zijn dat zo’n ongelukkig hart tot ziekte leidt. Belangrijk dus om te weten wat er in je hart leeft en waar je hart naar uit gaat. Onderzoek dus je hart!

In dit blog wil ik stil staan bij een “ongelukkig” hart. Wetenschappelijk is bewezen dat depressie die uit schuld en schaamte voortkomt een kwestie is van het hart. De meesten van ons luisteren niet naar het hart, maar naar het hoofd. Onze hersenen delen taken uit aan het lichaam en stoppen daar niet mee. Paul Pearsall schrijft daar het volgende over: “Het brein is voornamelijk geprogrammeerd om succes te zoeken en hunkert niet naar de compensatie met het hart. Het brein is kritisch, oordelend, hard, cynisch, beschuldigend, overheersend en onvergevingsgezind -> dit is gedrag dat  op dramatische wijze met ziekte verbonden is. Het ‘hart-gedrag’ daarentegen is zachtmoedig, ontspannen en op zoek naar blijvende relaties en intimiteit. De hersenen hebben in Pearsalls termen een houding van ‘lang leve de lol’, terwijl het hart behoefte heeft aan relatie.
Wanneer wij verwaarlozen wat ons hart ons probeert te zeggen en wij alleen naar ons verstand luisteren, zullen wij de gevaarlijke gevolgen van het ‘verwaarloosd hartsyndroom’ en de aanslagen op onze gezondheid van misbruik, ontbering en exploitatie van onze gevoelige kant aan den lijve ondervinden”. Uit “dodelijke emoties” van dr. Don Colbert.

We leven in een gebroken wereld. Dat betekent dat we pijn, teleurstelling, verdriet en afwijzing niet kunnen voorkomen. We weten ook dat door Jezus’ wonden en striemen ons genezing is gebracht. Laat daarom als eerste je hart uitgaan naar Jezus en wat Hij voor ons heeft gedaan. Geef Hem de eerste en belangrijkste plaats in je hart en in je leven. En geef Hem dan je hart en alles wat daarin leeft. Hij wil genezing, rust en vrede brengen. Dáárom is het zo belangrijk dat je je hart serieus neemt. Jezus neemt jouw hart heel serieus. Maar Hij kan niet genezen wat jij Hem niet geeft. Onderzoek je hart en weet wat er in leeft, of het nu moeite is of blijdschap, en deel dat met Jezus en Zijn Vader. Soms is het heel moeilijk om zicht te krijgen op wat er leeft in je hart, en kun je gefrustreerd raken omdat je hart zo overvol blijft met pijn. Zoek dan hulp, een psycholoog, een coach, pastorale hulp of therapie. Maar blijf niet lopen met een ongezond hart! Jezus is gestorven voor jouw pijn.

Laat Jezus jouw schat zijn waar je hart als eerste naar uit gaat! Dan wordt je hart gezond.

Doorpraten? Bekijk de website: www.atelieralterego.nl

Elisabeth van Zijl – Vuyk
Pastoraal coach en inspirator

6 februari 2012